A berimbau
Az ütőshangszerek
További hangszerek
Dalszövegek


Capoeira és a zene

"Uma roda grande
Bom axé, magia
Uma roda boa
Com muito energia"

A capoeira mozgatórugója a hangszeres zene és az ének. Ez adja a mozgás ritmusának alapját, emellett az energia, az "axé" fő forrása.

További szerepei az évek során válnak érthetővé és hasznossá a capoeirista számára. A zene irányítja a rodát, a gyakorlott capoeiristák a ritmushoz, a dalszöveghez igazítják játékukat, a sebességet, a stílust. Egy-egy szép mozdulatot, ügyes cselt dicsérhetnek tapssal, dallal is.

Azt azonban illik tudni már kezdőként is, hogy milyen hangszereket használunk, azok honnan származnak, miből készülnek, stb.
A roda, vagyis a capoeira kör irányítója, lelke, fő hangszere a berimbau.
A berimbauk mellett az ütőshangszerek állnak: balról a pandeiro (csörgődob), jobbról az atabaque (dob).
Néhány további hangszer nem elengedhetetlen kelléke a capoeirának, élénkebbé és változatosabbá teszik a zenét.

Az alapvető ritmusokat órán, a professzor segítségével, vagy otthon, saját hangszerünkön sajátíthatjuk el.
Mestre Pantera gyakran hangoztatja, hogy nem lehet igazi capoeirista az, aki nem tanul meg hangszeren játszani, akinek nincs saját berimbauja. Természetesen ez időbe telik, általában több éves gyakorlás kell ahhoz, hogy a hangszereken magabiztosan, szépen játsszunk.

Ennél sokkal egyszerűbb megtanulni a dalokat, és a refrént együtt énekelni a többiekkel. A mellékelt dalszövegek között találhattok egyszerűbbeket és bonyolultabbakat, mindenki kedvére válogathat.
A capoeirában vannak egyszerű szövegű, szinte gyerekdalnak tűnő cantigák (melyeket ugyanakkor a hozzáértő üzenetként is használhat a rodában), és komoly mondanivalót tartalmazók. Az előbbiekre példák az ún. quadrák, az utóbbira a ladainhák.

A zene és az ének mellett a ritmust a taps (palma) segíti. Angola ritmusnál (Angola, Săo Bento Pequeno) egyes csoportoknál a taps kétütemű, avagy nincs is, regional ritmusoknál pedig három.

 ACDP.hu 2006